İstanbul – Sütlüce – Hasırizade Tekkesi
Mehmed Elif Efendi 1850 yılında Hasırizade Sadi Dergahı’nda Şeyh Ahmed Muhtar Efendi’nin oğlu olarak dünyaya gelmiştir.
Babasından Sadi hilafeti alan Mehmed Elif Efendi, Ahmed Muhtar Efendi’nin Hicaz yolculuğu sırasında vekaleten tekkenin şeyhliğine atanmış, babasının dönüşünde de bu görevi sürdürmüştür. Aynı zamanda Mesnevihan olan Mehmed Elif Efendi, Yenikapı Mevlevihanesi şeyhi Osman Salahaddin Dede’den Mevlevi icazeti almıştır. Mehmed Elif Efendi’nin Sadi tarikatı için ilgi çekici yönü, babasının şeyhliği döneminde tekkede misafir olarak kalan ve pir Sadedin Cibavi‘nin kardeşi Hilal b. Yunus es Şeybani‘nin soyundan gelen Ömer et-Teğlabi’den Sadiliğin bir kolu olan Şeybani hilafeti almasıdır. Bunun sonucu olarak kendisine yalnızca Şeybani ailesine özel olan beyaz sikke ve haydariye tekbirlenmiştir. Şeyhi Muhammed Zafir Efendi’nin halifesi olan İbrahim el Berade’den Şazeli icazeti de vardır.
Mehmed Elif Efendi, 1925 yılında sırlanan Hasırizade Sadi Tekkesi’nin son şeyhidir, fakat dergah onun döneminde en renkli yıllarını geçirmiştir. V. Murad kendisine hürmeten tekkeyi tamir ettirmiştir. Mesnevihanlığıyla ünlü olan Mehmed Elif Efendi, Mesnevi derslerini ikiye bölmüş, bir kısmını halka açık gerçekleştirirken bir kısmını da tasavvufi çevrelerden, müzisyenlerden ve alimlerden oluşan bir kitleyle geçirmiştir. Mehmed Elif Efendi’nin Mesnevihanlıktaki ustalığı kendisinin Mevlevi tarikatından icazet ve hilafet verecek kadar yükselmesini sağlamıştır. Şeyh, İbnü’l Arabi’nin Füsus ül Hikem’ini de dervişlerine okutmuştur.
Mehmed Elif Efendi divan sahibi bir şair olmasının yanı sıra pek çok kitaba imza atmış, bir süre de Meclis-i Meşayih reisliği yapmıştır. Şeyh 1927 yılında Hakk’a yürümüş ve tekke ile cami arasındaki hazirede sırlanmıştır.
Kaynak ; İstanbul’un 100 Sufisi , Ebru Erte , İBB Yayınları .