Kastamonu – sanat okulu caddesi üzerindeki hazirede
Eski adiyle Muzaffereddin, yeni adiyle Saraçlar Mahallesi’nin Sanatokulu Caddesi üzerindeki yıkılmış Muzaffereddin Camiinin batı bitişiğindeki hazirede bulunmaktadır. Buradaki mezarlar arasında değişik üslupta ve diğerlerine göre farklı bir mezar vardır. Mezarın boyu 3,5 metredir. Baş ve ayak şahideleri bir metre kadar yükseklikte mermerden ve ön yüzleri çok köşelidir.
1244/1828 tarihli şehir haritasında burada cami ile hemen hemen aynı büyüklükte bir türbe binası ile batı bitişiğinde bir çeşmenin mevcut olduğu görülmektedir. Buna göre cami ile beraber türbenin de yıkılmış olduğu bellidir.
Adı geçen cami, mahalle ve türbenin aynı isimle anılıyor olması bu mezarın Muzafereddin Yavlak Arslan’a ait olduğu intibanı vermektedir. Bu zat Çobanoğulları Beyliği’nin üçüncü hükümdarıdır. 1291-92 miladi yıllarında Kastamonu’da Moğollarla yapılan bir savaşta şehit olmuştur.
Türbe ve camiin tarihi hakkında belge bulunmaması nedeniyle kesin birşey söylemek mümkün değildir. Bu güne kadar bu kahraman büyüğümüzün mezarının nerede olduğu tesbit edilememiştir. Tarihi belgeler vefatının bu bölgede olduğunu ve kabaca tarihini vermekle beraber mezarının yerini bildirmemektedir. Uzun yıllar bölgedeki Türk boy ve beylerinin liderliğini üstlenmiş ve bölgeyi ilim ve kültür açısından tezyin etmiş olan bu Türk büyüğü hiç de unutulacak bir şahsiyet değildir.
Yukarıda temas edildiği gibi hem cami, hem mahalle ve hem de türbenin aynı isimle anılmasını tesadüfe bağlamanın anlamı yoktur. Bitişik camiin Muzaffereddin Gazi tarafından yaptırılmış olduğu vakıf kayıtları ile sabit olduğuna göre kendi yaptırmış olduğu camiin yanına defnedilmiş olması son derece tabiidir. Zaten halk yıllardır burasını Muzaffereddin Gazi Türbesi olarak ziyaret etmektedir. Maamafih, konunun uzmanlar tarafından daha ge niş boyutlarda araştırılması kültürümüz açısından faydalı olacaktır. (Rahmetullahi aleyh)
Kaynak
Kastamonu Camileri – Türbeleri – ve diğer Tarihi Eserler – Fazıl Çifçi – Kastamonu Belediyesi