İstanbul – Eminönü
Fatih Hobyar Mahallesi, Hamidiye Caddesi üzerindeki Hamidiye Türbe Sokak’ta yer alır. Türbe, 1789 yılında Aya Logütkon Manastırı’nın yerine inşa edilmiştir. 1789 tarihli yapının mimarı Mehmed Tahir Ağa’dır. I . Abdülhamid Han’ın Bahçekapı’da yaptırdığı külliyenin bir parçası olan türbe, külliyenin bazı yapılarının ortadan kalkmasıyla tek başına durmaktadır .
Türbenin giriş kapısı üzerindeki altın varaklı kitabede Ankebut Suresi’nin 57. ayeti (Her canlı ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. ) yazmaktadır.
Köşeleri yuvarlatılmış kare planlı türbe Barok üslupta ve tamamen mermerden yapılmıştır. Üstü kubbeyle örtülüdür. Dıştan iki katlı olan türbeye giriş , revakla sağlanmıştır. Üç gözlü revak türbenin batısında bulunmaktadır. Altta ve üstte olmak üzere toplam yirmi pencere vardır. Giriş kapısı üstünde celi sülüs e Fecr Suresi’ni n 27-30. ayetleri (Ey, Rabbine, itaat edip huzura eren nefis. Hem hoşnut edici, hem de hoşnut edilmiş olarak Rabbine dön. Kullarımın arasına gir. Cennetime gir. ) okunmaktadır. Bu hattı Mehmed Emin Efendi 1780 yılında yazmıştır. İçi kalem süsleriyle bezeli türbenin kuzey duvarındaki orta pencerenin yerine Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ayak izinin olduğu pano yerleştirilmiştir. Pencereyle dolapların üzerinde türbenin içini dolanan kuşakta sülüs ile Mülk Suresi yazılıdır. Kuşağın üzerindeki levhada Besmele ile Kelime-i Tevhid , pandantiflerde ise İsm-i Celal, İsm- i Nebi, Çehar Yar-ı güzi n, Hz. H asan ve Hz. H üseyin yazıları okunmaktadır. Türbede 27 kişi medfundur. Bunlaran bazıları ; I. Abdülhamid ‘in oğlu IV. Mustafa, Şehzade Ahmed, Şehzade Süleyman, Şehzade Mehmed, Şehzade Murad, Şehzade Mehmed Rüştü, Rabia Sultan, Melıkşah Sultan. Türbe restore edildikten sonra 2009 ylında ziyarete açılmıştır.
Kaynak ; İstanbul’un 100 Türbesi , Celil Civan , İBB Yayınları .