kastamonu – merkez – topçuoğlu camii
Topçuoğlu Camii’nin kuzeybatı köşesine bitişik ve son cemaat yerinin önündeki sundurma dahilinde yer alan 9 m2 genişliğinde basit, beton bir binadan ibarettir. Batı yüzünde yer alan hacet penceresinin iki tarafında iki adet mezar şahidesi ile bunların arasında latin harfleri ile yazılmış kitabe vardır.
Türbede bulunan iki adet ahşap sandukadan kıble tarafındaki, 1259/1843 yılında vefat eden nakşibendi Emirefendizade Mehmet Hulusi Efendi; diğeri ise son cemaat yerinden itibaren camiin ön kısmını yaptıran Melek Hanım isimli hayır sahibine aittir. Bu hanımın vefat tarihi şahidede yazılı olmadığından tesbit edilememiştir.
Mehmet Behçet, Kastamonu Asar-ı Kadimesi adlı eserinde, aynı türbede bulunan bir mezar şahidesinde, “Merhum ve mağfur Hoca Kıyas ila Rahmetillahi teala. Tarih 919” yazısını okuduğunu kaydetmiştir. Buna göre, daha önceleri türbede başka mezarların da bulunduğu anlaşılmaktadır. Hoca Kıyas’ın kim olduğu belli olmamakla beraber bu kayıt, 919/1513 tarihinden önce türbenin ve dolayısıyle camiin de mevcut olduğu kanaatini vermektedir.
Camiin batı tarafındaki yol açılırken burada mevcut olan, demir parmaklıkla çevrili iki üç mezarın bulunduğu türbenin üzeri taş ve toprakla doldurularak şahideler yolun seviyesine kadar yükseltilmiştir. 2008 Yılında Vakıflar Bölge Mü dürlüğü tarafından yapılan restorasyon esnasında mezarlar esas seviyesine indirilerek türbe önceki şekline getirilmiştir.
1064 Tarihli vakfiye ile Sahaflar Sokağı’ndaki hanı Topçuoğlu Camii önünde yaptırmış olduğu sofada dokuz kişi tarafından her gün sabah namazından sonra birer cüz okunmak suretiyle üç günde bir hatim okunması vazifesine vakfeden Yanıkzade Hacı Ahmet Ağa’nın vasiyeti gereğince kabrinin de burada olması gerekir. Sonradan yapılan çevre düzenlemeleri sırasında diğer mezarlarla bir likte onun mezarı da başka yere nakledilmiş olmalıdır.
Kaynak ;Kastamonu Camileri – Türbeleri – ve diğer Tarihi Eserler – Fazıl Çifçi – Kastamonu Belediyesi